Trenger du investering eller frisk kapital til å starte internettbusiness?

Utvikling av teknologi og en stadig økende brukerskare på internett har gjort at flere og flere ser sitt snitt i å tjene penger på nett. Det har nærmest utviklet seg til en utopi å skulle drive en fysisk butikk uten å tenke på hvordan man kan markedsføre produktene sine på internett. Til tross for at det koster minimalt å opprette en nettside eller en blogg, så er det med internettbusiness akkurat slik det er med all annen bedriftsvirksomhet: man trenger ofte en del penger for å vokse. I hvert fall hvis man ønsker å vokse kjapt.

Flere og flere har en forestilling om at de ønsker å gjøre seg rike på nett, men det er kanskje ikke alle som kjenner til hvordan dette gjøres i realiteten. Derfor kan det være greit å gi et innblikk i hvilke muligheter som finnes.

”Hvordan kan jeg tjene penger på nett?”

Det finnes mange typer internett-business. Hvis du bare har bestemt deg for at du skal bli ”rik på internett” som følge av at du har lest en suksessartikkel om en tilfeldig gründer i Dagens Næringsliv, så er det på tide å ta et steg tilbake og faktisk tenke på hva du vil – og hva du kan. Grovt sett kan man dele internettbusiness inn i tre deler:

1. De som selger varer på internett.

Dette er ofte det man refererer til som ”nettbutikker”. De siste 10 årene har det dukket opp en hel haug med ulike nettbutikker i Norge. Nå finner man norske nettbutikker som fyller ethvert behov. Du vil nok bli overrasket over hvor nisjebaserte mange av de norske nettbutikkene er. Vær derfor sikker på at det finnes et marked for det du ønsker å selge og at dette markedet ikke allerede er mettet. Husk at Norge er et lite land.

2. De som selger tjenester på nett.

Ikke alt som selges på nett er håndfast og fysisk.  Du har kanskje sett at VG og Dagbladet har lansert ”Pluss”-artikler man blir nødt til å betale for? Visste du også at tusenvis av lærere rundt omkring i verden lever av å tilby alt fra språk- til matematikkurs på internett?

3. De som hjelper andre med å selge varer eller tjenester på nett – og tar en provisjon for dette.

Det finnes en gigantisk industri der ute du kanskje ikke er klar over. Veldig mange nettsider vedlikeholdes gjennom å plassere annonser fra andres nettbutikker på sin nettside og oppnå en økonomisk gevinst hver gang de klarer å referere en betalende kunde fra sin egen nettside. Du kan lese mer om affiliate marketing hvis du ønsker å utforske dette nærmere.

To alternativer: lån uten sikkerhet eller investorhjelp

Ofte ender man opp i en situasjon der man trenger penger for å vokse, men ikke har muligheten til å få en investering uten at man har noen resultater å vise til. Hva skal man da gjøre?

Et lån uten sikkerhet er den eneste måten å vokse en internett-business på med mindre man har oppsparte midler eller en investor i ryggen. Du vil kanskje ikke tro det, men du er ikke langt unna å få innvilget et slikt lån.

Til tross for at man ikke bruker pengene på vanlig forbruk bør man allikevel gå etter det som defineres som et «forbrukslån». Et slikt lån har ganske mange fordeler hvis man ønsker å bruke det som investering til sin internett-virksomhet:

1. Man kan søke på nett.

Det å legge inn en søknad tar ikke lange tiden, og du kan selv velge om du ønsker å søke hos èn eller flere banker. I tillegg finnes det en del bedrifter (såkalte «låneagenter») som gjør søknadsprosessen veldig enkel for deg. Alt du trenger å gjøre er å sende inn all informasjon til dem, og de vil gjøre resten av jobben for deg ved å spre informasjonen ut til ulike forbrukerbanker og innhente ulike lånetilbud.

2. Ingen spør hva du skal bruke pengene til.

Hvis du søker penger hos en investor blir du alltid nødt til å forsvare lånesummen og overbevise vedkommende om at pengene er i trygge hender. Det slipper du når du søker forbrukslån.

3. Nedbetalingsperioden er meget fleksibel.

Du kan selv velge å betale ned lånet over flere år, noe som gjør at det i veldig liten grad vil ha innvirkning på firmaets økonomi fra dag til dag. Noen skeptiskere vil nok kanskje kalle en slik løsning å «tisse i buksa for å holde varmen», men hvis du virkelig har troen på konseptet ditt og vet at du lykkes med nettprosjektet, så finnes det ingen grunn til å holde tilbake.

Tips: Se også vår artikkel om hvor mange forbrukslån kan jeg ha.

Lånet vil påvirke din personlige økonomi

Èn ting skal riktignok nevnes når man snakker om å bruke et forbrukslån som et firmalån: det er ikke mulig å registrere lånet på firmaet – det blir dessverre nødt til å gå via deg som privatperson. Hvis du har et enkeltmannsforetak (ENK) vil firmaets økonomi og din privatøkonomi være samkjørt, noe som gjør at det ikke er noe problem.

Hvis du har et aksjeselskap eller en annen selskapsforum (f.eks NUF), så blir du kanskje nødt til å finne en litt kreativ løsning på hvordan du skal bokføre det. Her bør du lytte til en med regnskapserfaring før du foretar deg noe.

Burde jeg starte nettbutikk eller annen internettbusiness?

Det er veldig viktig å tenke på markedets (potensielle) behov når du skal analysere businessmuligheter på nett. Det er et økonomisk prinsipp som definerer en suksessfull virksomhet som en bedrift som klarer å smette inn og tilby kunder et produkt der det er høy etterspørsel, men hvor det foreløpig ikke er noe tilbud.

Når du har funnet din nisje er neste steg å sette opp en plan for hvordan du skal gå fra idé til ferdig produkt. Med andre ord: du skal ha tak i noen mennesker som er i stand til å sette sammen den tekniske løsningen og lage en brukervennlig plattform.  Siste, og vanskeligste steg, er markedsføringen. Hvordan klarer du å skille deg ut i jungelen av tusenvis av tilbud på internett? Hvorfor skal folk nettopp klikke seg inn på din nettside?

Når du har funnet et svar på alle disse spørsmålene, så kan du gå i gang med å tenke på hvordan du skal finansiere det. Sjekk hvilke forbrukslån som finnes og om det eventuelt kunne være noen investorer som er villige til å høre på idéen din.

Kilder:

http://www.innovasjonnorge.no/no/grunder/ideutvikling/slik-skaffer-du-penger/

https://www.visma.no/blogg/tips-finansiering-oppstart/