Hvor mange forbrukslån kan jeg ha?

Antall forbrukslån du kan ha påvirkes av hvor høy eller lav årlig inntekt du har. Du kan samlet sett ha fem ganger din årlige inntekt i total gjeld. Dette inkluderer bolig- og billån, studielån og andre former for usikret gjeld som kredittkort.

Kort om forbrukslån

Et forbrukslån er kort forklart et lån uten sikkerhet du kan få innvilget uten garanti for lånet. Du må med andre ord ikke ha egenkapital eller sikkerhet i bolig. Forbrukslånet har en låneramme på mellom 5 000 og 600 000 kroner, og en nedbetalingstid på ett til fem år. Hvor mye lån du kan få innvilget påvirkes av din årlige inntekt og størrelsen på din eksisterende gjeld.

Antall forbrukslån

Har du lån eller kreditter fra før er det ingenting som står i veien for å ta opp mer lån hvis du har en ordnet økonomi. Du kan i teorien ha så mange forbrukslån du vil, og flere norske husstander har to eller flere usikrede lån. For å kunne ta opp et lån når du allerede har lån uten sikkerhet fra før, gjelder de samme kriteriene som for det første lånet.

Du må:

  • Møte kravet til alder og årlig inntekt
  • Kunne betjene lånet om rentene øker
  • Ikke ha en samlet gjeld på mer enn fem ganger årlig inntekt
  • Kunne betjene lånet ved siden av faste utgifter og livsopphold
  • Ikke ha betalingsanmerkning eller pågående inkassosaker

Har du ett eller flere lån fra før er det viktig å tenke over hva lånet skal brukes til. Forsikre deg også om at du kan betjene lånet ved siden av andre forpliktelser. Lånet skal nedbetales, og du må ha en økonomi som tilsier at lånet kan betjenes uten at det går ut over livsoppholdet.

Hvorfor søke om flere lån

Det kan være flere grunner til å ha mer enn et forbrukslån. Dukker det opp noe uforutsett og du ikke har midler på bufferkontoen, kan et usikret lån bidra til å dekke disse kostnadene. Det kan være et tak som må fikses eller et bad som må bygges opp igjen etter en vannlekkasje.

Forbrukslån har mange bruksområder. Det er fleksibelt, og bankene legger få føringer til hva lånet kan brukes til. Fleksibiliteten gjør det også til et foretrukket alternativ for låntakere som trenger mindre lånebeløp og kortere nedbetalingstid. Kanskje har du ett større forbrukslån etter refinansiering av kredittkort, og trenger et lite lån for å betale en uforutsett utgift som ikke kan deles opp, men lånet kan nedbetales i løpet av seks måneder. Selv om nedbetalingstiden er på minst ett år, kan du nedbetale lånet raskere eller innfri det i sin helhet når du måtte ønske.

Andre grunner til å ha flere usikrede lån:

  • Oppussing ble dyrere enn forventet og lånet strakk ikke til
  • Det dukket opp uforutsette utgifter
  • Du refinansierte ikke alle lånene

Andre muligheter

Før du søker om flere lån er det derimot lurt å tenke over ikke bare hva lånet skal brukes til, men også om lånet er nødvendig. Hvis du ikke tar opp forbrukslån, hva kan du da gjøre? Finnes det andre muligheter enn et forbrukslån med dårlige betingelser fordi du har gjeld fra før?

Forbrukslån er bare ett av flere lån i kategorien lån uten sikkerhet. Kreditt er et annet alternativ, og anbefales gjerne hvis du trenger en lavere lånesum og kort nedbetalingsperiode. Kredittkort har gjerne en rentefri periode, og du betaler ikke renter for mer enn du har brukt. Smålån og mikrolån kan ha kortere nedbetalingstid, men rentene er mye høyere. Slike lån er derfor ikke anbefalt med mindre det er siste løsning.

Hvis lånet skal brukes til å betale uforutsette og høye regninger er det bedre å ta kontakt med utsender av regningene. Du kan få på plass en avtale om å dele opp regningene uansett om det er inkasso eller ikke, og betaler sjelden noe ekstra for å dele regningen opp i mindre beløp.

Oppsummering

Forbrukslån blir sagt å være det rimeligste alternativet når det kommer til usikret gjeld. Det er fleksibelt når det kommer til lånebeløp, bruk og nedbetaling. Du kan i praksis søke om så mange lån du vil, men bankene vil ikke innvilge mer enn du kan betjene. Størrelsen på lånet vil dermed i stor grad påvirke hvor mange du kan ha.